Category

Projects

Private House #1

Private Client
Full Architectural Services
2014
466 m2

This house is situated in a beautiful parkland setting, overlooking a golf course. The site afforded the opportunity to develop a living block and a bedroom block, linked by a double height entrance hallway. A large basement provides additional living and entertainment spaces.

Raised entertainment deck and viewing gallery

 

The design response located private living accommodation at ground level and a more open entertainment area at first level which features a dining and seating area opening on to a a high level entertainment terrace and balcony that runs the full length of the elevation, affording views to the adjacent championship golf course. A double height living area links the lower ground public area, with the first floor level.  

A private front elevation contrasts with an open rear elevation that takes full advantage of stunning southerly views across the adjacent parkland championship golf course. The palette of stone, timber, glass and render, harmonises with the adjacent sylvan setting

Ocuco

Scrum Area

Ocuco, Dublin
Full Architectural Services
2013 
1,600 m2

Ocuco are world leaders in Opthalmic Software. They needed offices that reflected their brand and ethos and would create a vibrant atmosphere for their staff to work, all the time embodying their LEAN principles. Since completing their flagship headquarters in Dublin, Demesne have designed offices for them in Bordeaux, Cardiff, London, Strangnas & Vancouver.

 

Demesne worked closely with the client to understand how the operated and how the design layout would complement this.

 

 

A concept was implemented that drew upon the refraction of light through a prism. The conceptual design was delivered within tight budget parameters by using simple yet effective ideas. In addition to bespoke offices, the fit out features meeting and conference rooms an interactive smart wall / agile meeting zone, video conferencing pods, a chill out retro room, a gym and staff facilities including dining and play areas.

Since the completion of this project we have worked with Ocuco on numerous occasions subsequently, assisting them in the design of numerous international fit outs as part of the roll out of their global business operation.

Ocuco Scrum Area

Design was the catalyst to assist the process and Demesne’s experience of Lean work flow was key to the project’s success.

Private House #2

Private Client
Full Architectural Services
2016
495 m2

The house is situated on a parkland championship golf course. The site is steeply sloping and affords stunning views at the highest point, across an adjacent green towards the rolling parkland vista. The design took full advantage of this, with a sympathetic single storey on the golf side linking seamlessly to a full three storey block towards the entrance .

Covered entertainment area with stunning views to rear – private entrance elevation

 

The design took advantage of the steeply sloping site, with a private two storey elevation facing the road and a more open single level facing towards the golf course. This allowed a stunning open covered entertainment terrace to open directly towards an adjacent golf green. The house is accessed at the higher level via a driveway that meanders upwards, through carefully considered landscaping.

All levels of the house can be accessed from a bespoke sculptural stair.

Topflight Travel Group

Ski Gondola Meeting Pods

Topflight Travel Group, Dublin
Full Architectural Services
2018
500 m2

The Topflight Group comprises a traditional Travel Agency and an Internet Ski Holiday provider. They  wished to integrate these subsidiary companies and locate all staff in one Central location. The design integrated two diverse cultures in a single location, with both companies retaining their identity whilst adopting new work practices.

Demesne worked closely with the client to understand how the two businesses operated and how they could be integrated.

The carefully considered reconfigured floor plate creates an open plan format that encourages interaction whilst maintaining a feeling of scale. Vintage travel themes create an atmosphere that is practical, uplifting and integrates the subsidiary companies’ heritages.

Design was the catalyst to assist the process and Demesne’s experience of Lean work flow was key to the project’s success.

Topflight operate their business on “Lean” processes and this approach was reflected in the design and layout of the ‘efficient’ yet ‘fun’ space. It is an environment that highly talented people want to join.

“Cafe Primovolo” is the soul of the office. In addition to providing an economic sanctuary for staff to dine in, it serves as a start of the day casual meeting area and an after work social hub, where regularly the staff gather and let of steam.

“After less than two months in our new headquarters, we’re already seeing considerable improvements in the flow of information and productivity of our workforce. Plus, folks think it’s a really cool place to work. Thanks to Scott and his excellent team in Demesne Architects for an on-brief, on-time and on-budget result.”

 

 

 

Anthony Collins – Group CEO at Topflight Travel Group

Perigord Head Offices

Staff enter Perigord's Lean Offices

Perigord Life Science, Dublin
Full Architectural Services
2017
1,200 m2

Perigord are a global leader in the design, management and delivery of packaging, marcoms and digital assets for Life Science Companies. To complement their ambitious international growth plans, they decided to relocate to  larger offices, which were to be designed to facilitate their new planned workflows, adhering to strict QA procedures.

Demesne worked closely with the client to analyse their in house QA processes and to design a workflow layout that optimised performance.

The carefully considered plan form originates from a notional molecular structure. This generated a hexagonal form which informed the design approach, and importantly allowed each office team to operate at maximum efficiency, following QA procedures, whilst also creating a lively and fun environment.

Design was the catalyst to assist the process and Demesne’s experience of Lean work flow was key to the project’s success.

Perigord operate in a highly regulated environment and adhere to strict QA procedures, which are regularly independently audited by their clients. They base their business on “Lean” processes and this approach was reflected in the design and layout of the efficient yet uplifting space .

The social and dining area is a key hub. It is laid out in a casual fashion, providing both communal and intimate spaces, which afford group dining or areas for quieter reflection or even casual meetings in the molecular themed privacy pods.

“After less than two months in our new headquarters, we’re already seeing considerable improvements in the flow of information and productivity of our workforce. Plus, folks think it’s a really cool place to work. Thanks to Scott and his excellent team in Demesne Architects for an on-brief, on-time and on-budget result.”

 

 

 

Alan Leamy – CEO at Perigord

Pobalscoil Neasáin

Pobalscoil Neasáin B.O.M
Full Architectural Services
2019 
187 m

 

Construction of a single storey extension at Pobalscoil Neasáin secondary school. The works comprised one general classroom, one S.T.E.M classroom with preparation room, associated site works and additional car parking.

 

Despite delays due to weather interference and poor ground conditions which required remediation, the project was completed in line with the DoE grant and on programme, in time for the new school term. The project was constructed in a live environment which dictated a strictly controlled approach to manage both Health and Safety and minimise noise and comfort disturbance.

 

Careful design allowed the new extension to be seamlessly integrated with and linked directly to the existing a school. This added value that the design created, and which deviates from the general DoE requirement to build a remote stand-alone extension, was presented to and accepted by the Department of Education in Demesne’s stage 1/2a submission. The client is delighted with their new integrated accommodation.